update 12/02/2024

navo uitgaven
vergeleken met Rusland en China
 

Door de oorlog in Oekräine worden in Europa razendsnel de budgetten voor defensie van de NAVO lidstaten verhoogd. Het normgetal van 2% van het BBP is voor veel landen nog niet gerealiseerd, al is er vrij veel overeenstemming over. Een argument hiervoor is dat we veel te afhankelijk zijn van het leger van de Verenigde Staten. Een ander argument is dat Rusland en China ons aan het inhalen zijn.

Bij deze een overzicht van de defensie uitgaven in 2022 van de NAVO lidstaten en die van Rusland en China. Europa mag dan ver achterblijven bij de uitgaven van de Verenigde Staten, het geeft samen met mede NAVO-lid Canada bij elkaar nog vrijwel hetzelfde uit als China en Rusland samen.

Zie de tabel hieronder voor een meer gedetailleerd overzicht. Het is voor mij toch verrassend om vast te stellen dat een land als het Verenigd Koninkrijk toch hetzelfde blijkt uit te geven aan defensie als Rusland. 
Het SIPRI houdt echter wel een slag om de arm bij het budget van Rusland. De Russische financiering is voor een deel in nevelen gehuld. Bovendien is het omzetten naar dollars in het geval van Rusland extra problematisch, vooral in 2022, toen de roebel instortte, maar later herstelde.

Een aantal NAVO-lidstaten geeft al minstens 2% van het BBP uit aan defensie. In de rechtertabel zijn de budgetten van die landen gehandhaafd en zijn de bedragen bij de overige lidstaten aangepast naar 2%. Zodra alle budgetten van de lidstaten zijn opgekrikt naar 2%, gaat de NAVO jaarlijks nog eens zo'n $ 80 miljard extra uitgeven.

In 2023 is Finland toegetreden tot de NAVO en Zweden lijkt dit jaar lid te kunnen worden. Deze landen zijn voor de volledigheid apart toegevoegd. Ze zijn samen al goed voor 18% van het militaire budget van Rusland.

Kortom: dat Rusland een bedreiging vormt, zeker, maar dat de Europese landen er zonder de VS nu zo vreselijk zwak voor staan? Dat lijkt me op basis van deze cijfers toch ook weer niet het geval.

Voor wat extra inzicht zijn de uitgaven van Oekraïne toegevoegd: $ 44 miljard , dat is 60% van het Russische defensiebudget Daarmee kan het land behoorlijk van zich afbijten.  Bovendien: het SIPRI stelt uitdrukkelijk dat in dit bedrag de militaire hulp van andere landen niet meegenomen is. Dit neemt niet weg dat het land financieel aan de grens van haar mogelijkheden is beland, met militaire uitgaven die maar liefst een derde van het Oekraïens BBP bedragen.  Dat houdt geen land jaren vol.
(April 2024 verschijnt het nieuwe SIPRI-jaaroverzicht: ik ben zeer benieuwd hoe de militaire uitgaven en de hulp zich in 2023 ontwikkeld hebben.)


In 2022 waren de wereldwijde militaire uitgaven $ 2240 miljard. Bron: SIPRI


In 2021 werd voor het eerst de grens van $ 2000 miljard aan wereldwijde militaire uitgaven overschreden. Gezien alle huidige plannen voor verhoging van militaire budgetten zal in  2023 de grens van 2.500 miljard dollar vermoedelijk al overschreden worden. 
Het ziet er helaas naar uit dat dit een nieuwe norm wordt.  Laat ik het zo zeggen. zodra de oorlog in Oekraïne beëindigd is zou ik als de bliksem een internationale conferentie voorstellen om deze nieuwe wapenwedloop in te dammen.

Het wordt komende jaren des te meer een kwestie van opletten geblazen waar het geld allemaal blijft. De kosten vliegen je met iedere raket om de oren. Zie: 'Wat kost dat nou, zo'n Stinger?


Deel dit artikel: